SINOPSI

Hi ha una Catalunya, dissident i combativa, que perviu i resisteix sota la capa del relat oficial. Una Catalunya on —des dels temps de la fal·làcia de la Transició— la desobediència, la dissidència o l’autoorganització davant la misèria han estat i són palpables, com també la via repressiva per erradicar-les. POBLE REBEL es proposa, com a llargmetratge documental, endinsar-s’hi, explorar-les, amb un zoom que apunta i enfoca les quatre últimes dècades: arranquem el 1974 amb l’assassinat de Salvador Puig Antich i apareixem —centrant-nos, principalment, en el període que s’inicia a partir de la “crisi” de 2008— a les lluites de l’aquí i de l’ara, analitzant-ne el context polític, econòmic, social i cultural.

Tot, per entendre com i perquè neixen, creixen i s’organitzen els moviments socials. Tot, per mostrar el principi fonamental d’acció-reacció en ambdues direccions: moviments socials vs. sistema i sistema vs. moviments socials, establint nexes entre passat i present en aquesta Catalunya no submisa que crea alternatives, que resisteix. Un poble rebel que batega, obstinat, sota la capa del relat oficial.

 

 

TRETS GENERALS

Durant d’aquestes quatre dècades llargues d’activisme social, moltes persones i col·lectius han optat, a Catalunya, per esbossar vies de resistència, desobediència i construcció d’alternatives als models imperants. POBLE REBEL, com a llargmetratge documental, es fonamenta en els testimonis i diàlegs entre individus que han format part d’aquestes realitats i que ens narren, en primera persona, les seves experiències i aprenentatges.

A banda, comptem amb un extens material d’arxiu, gràcies a la tasca tenaç de persones que, càmera en mà, han anat documentant la microhistòria dels darrers quaranta-cinc anys. Una història entreteixida per tres peces essencials —el marc econòmic, social i polític de cada moment— i per les repercussions que aquests elements tenen, habitualment de forma negativa, en àmbits tan diversos com l’ecologia, el teixit social, la cultura pròpia o la llibertat d’expressió, per citar-ne alguns de representatius.

De la conjunció d’aquestes peces, al documental hi veiem lluites, pràctiques i fets que esdevenen referents i creen corrents; coneixem les motivacions que els fan néixer i els impulsos que els fan créixer; palpem la funció social i política que desenvolupen i en desxifrem la legitimitat i les raons de la seva acció fora o al marge d’unes lleis fetes a mida dels lobbys que les dicten. A banda, comprovem com aquest poder destapa la maquinària repressiva per extirpar d’arrel les lluites, operació quirúrgica d’èxit relatiu, perquè mai acaba d’assolir el seu objectiu: anys després, aquelles velles aspiracions continuen germinant i, com fulles d’heura, generen nous brots que vénen d’antigues derrotes, de petites victòries o d’il·lusions reconstruïdes.

 
 

Testimonis i personatges principals del documental

Joana Garcia Grenzner Periodista i activista feminista

Anna Gabriel Exdiputada de la CUP al Parlament de Catalunya

Iñaki García, Ferran Aguiló i Juanito Piquete Activistes llibertaris

Robert Sabater Alcalde de Viladamat

Anna Celma i Jesús Rodríguez Periodistes de La Directa

Núria Güell Artista

Pep Musté i Carles Benítez Exmembres de Terra Lliure

Josep Garganté Conductor d’autobusos i exregidor de la CUP a l’Ajuntament de Barcelona

Pape Diop i Lamine Bathily Membres del Sindicato Popular de Vendedores Ambulantes

Josep Pàmies Pagès i fundador de Dolça Revolució

Quim Gimeno Activista imputat pel Cas Pandora II

Enric Duran Cofundador de la Cooperativa Integral Catalana i FairCoop

Edu Activista imputat per fitxers policials

Jordi, Rubén i Gadae Imputats per Aturem el Parlament

Gerardo Ariza Activista LGTBI

PAHC Bages

No a la Mat Girona

No al Pla Caufec

Xarxa Anti-Repressió de Familiars de Detingudes

Grup de Suport a la Núria Pórtulas

 

FITXA TÈCNICA

Títol Poble Rebel
Direcció Damià Puig
Guió Damià Puig/Sergi Fàbregas
Música Sergi Fàbregas
País Catalunya
Any 2018
Gènere Documental
Durada 100’
Format HD 16:9
Classificació Per a majors de 12 anys
Idiomes Català (original), castellà, anglès, portuguès, francès, italià, croat i alemany (subtitulació)
Productora A.C.A.T.S. (Associació Col·lectiva Audiovisual per a la Transformació Social)